Sbor německé evangelické církve, ustavený ve Frýdlantě roku 1883, si postavil v letech 1902–04 podle projektu bonnského architekta Julia Rolffse kostel ve formách gotizující secese, doplněný roku 1912 farou od stejného autora. Areál po roce 1945 připadl církvi Československé husitské.
Severní (hlavní) portál
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Areál někdejšího evangelického kostela stojí nad levým břehem Smědé a frýdlantským hlavním nádražím, od silnice I/13 příjezd odbočením v prudké zatáčce u mostu přes Smědou vzhůru. Pod kostelem prochází místní okružní turistická cesta.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.30 a středách od 16.30.

Kostel Krista Spasitele ve Frýdlantě
    Kostel Krista Spasitele ve Frýdlantě', 'Od poloviny 16. století téměř výhradně luterské Frýdlantsko mělo v rámci Čech z hlediska náboženského vývoje specifické postavení. I zde sice platilo teoreticky v plném rozsahu Obnovené zřízení zemské, které povolovalo jako jedinou víru katolictví, ale blízkost a snadná překonatelnost hranic se Slezskem a de facto saskou Horní Lužicí bránila násilné rekatolizaci, jinde v zemi obvyklé. Státní moc se sice

Ivan Grisa, dle P. Šternová (ed.) a kol.: Soupis nemovitých kulturních památek v Libereckém kraji, okres Liberec A - Le, NPÚ, územní odborné pracoviště v Liberci 2010 a R. Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických (a starokatolických) kostelů Čech, Mor, 13.6. 2011

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)