Moje místa 0
Původ kostela v Dětřichově je nejasný, první jistá písemná zpráva pochází až z roku 1617. Půdorys západní části lodi a zazděná okna umožňují pravděpodobné datování jeho stavby do přelomu 14. a 15. století. Věž je snad renesanční, barokní přestavba 1720 (presbytář a sakristie).
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Dětřichov leží na silnici I/13 mezi Stráží nad Nisou a Frýdlantem, díky čemuž má slušné autobusové spojení i ve volných dnech. Lze odtud nastupovat na túry nejzápadnější částí Jizerských hor se zachovalými starými bukovými porosty a mnoha žulovými skalními útvary, vhodnými pro horolezectví. V obci je několik památek průmyslové architektury a někdejší úvraťové nádraží úzkokolejné trati Frýdlant - Heřmanice (provoz zastaven 1976, původně vedla přes dnes polské území do Žitavy).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají o sudých nedělích od 16.00.

Kostel svaté Anny v Dětřichově
    Existenci kostela v Dětřichově nedokládají dokumenty pražského ani míšeňského biskupství, která se o oblast Frýdlantska svářila mezi 14. a 16. stoletím. Urbář frýdlantského děkanátu z roku 1381 uvádí ve vsi kněžský majetek, ze zápisu ale jasně neplyne, zda zmíněný kněz působil zde či ve Frýdlantě. První jistá zmínka o kostele pochází až z roku 1619, kdy měla být přistavěna věž v ose západního průčelí. Nelze ovšem vyloučit, že šlo o zvýšení

Ivan Grisa, dle Kracíková - Belling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, UNICORNIS Praha 2003, 13.6. 2011