Kostel v jedné z nejstarších obcí Frýdlantska pochází zřejmě z konce 13. století, nelze vyloučit staršího předchůdce. Pozdně gotická přestavba z počátku 16. století (zaklenutí lodi) znamenala poslední větší zásah do jeho vzhledu. Dochována řada renesančních náhrobníků místní šlechty.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Ves je součástí obce Černousy v severozápadním cípu Frýdlantského výběžku. Příjezd od silnice I/13 po silnici III. třídy přes Černousy a údolí Smědé. Nejbližší železniční zastávka Černousy (končí zde vlaky z Liberce a Frýdlantu), autobusové spojení neexistuje. Přes Ves vede odtud žlutá značka, dále pokračující přes Andělku k nádraží ve Višňové.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o sudých nedělích od 14.00.

Kostel svatého Vavřince ve Vsi u Černous
    Ves je jednou z nejstarších obcí na dnešním Frýdlantsku, vzniklou zřejmě ještě vnitřní kolonizací srbským obyvatelstvem. Zdejší kostel byl postaven snad ve 13. století, nelze vyloučit existenci starší, pravděpodobně dřevěné svatyně. Kostel má v oblasti obvyklý půdorys téměř čtvercové lodi a výškově i šířkově odsazeného pravoúhlého presbytáře. Funkci věže vždy plnil jezdec na hřebeni střechy lodi. Nejstarším dochovaným článkem je portál s

Ivan Grisa, dle Kracíková - Belling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, UNICORNIS Praha 2003, 12.6. 2011