Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Buchlovice, Buchlovice
Hrady.cz
Mimořádně hodnotný barokní zámek ve stylu římské vily. Postaven na odstupňovaných terasách. Park zřízen v italském stylu, později přeměněn na francozský a anglický. Poslední držitelé zámku, Barchtoldové, sem umístili vojenskou nemocnici.
Graficke pismenko Zámek se nachází severovýchodně od Uheského Hradiště ve vsi Buchlovice odkud vede žlutá turistická cesta na blízký hrad Buchlov (2,5km). U zámku je parkoviště.
28.5. 2002

historie

Zámek v Buchlovicích vznikl na přelomu 17. a 18. století. Říká se, že jej nechal postavit Dětřich z Petřvaldu pro svou italskou manželku Eleonoru, která byla zvyklá na teplo jihu, a proto se nemohla přizpůsobit chladným místnostem na hradě Buchlov. Petřvaldové měli ve znaku pávy, snad proto se můžete v okolí zámku a přilehlém parku setkat s těmito pyšnými ptáky. Zámek se architekturou přibližuje barokním italským vilám a stavitelem byl asi Carol

weselka, 28.5. 2002
    Hrad Buchlov vyhovoval stále méně nárokům majitelů, a nakonec bylo v Buchlovicích vybudováno nové pohodlné sídlo – zámek. Lidová tradice uváděla že Jan Dětřich z Petřvaldu jej vystavěl pro svou manželku Anežku Eleonoru z Colonna-Felsu, jíž se prý na Buchlově nelíbilo a toužila bydlet v prostorách, které by jí připomínaly slunnou Itálii. Proto byl zámek vybudován po vzoru zámecké stavby zvané Villa Colonna u Neapole. Petřvaldova manželka však ve

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004
    Zámecký park
    Buchlovická zámecká zahrada a park představují jedny z našich nejvýznamnějších památek tzv.historické zeleně, tvořící neoddělitelnou součást reprezentační architektury šlechtického sídla. Zahrada byla zakládána současně s výstavbou zámku od počátku 18.století ve stylu, který korespondoval s atmosférou samotné budovy, ovšem před polovinou 18.století byla upravena ve francouzském stylu. Terén svažující se od západu k východu, si vynutil její

Lucie Nižaradzeová, 9.11. 2005