První zmínka o kostele v Arnolticích pochází z roku 1404, pravděpodobně je nejméně o 100 let starší. Z původní stavby se dochovala spodní část věže a nejzápadnější část lodi, zbytek vznikl v letech 1738–39. Poslední velká oprava 1894.
Kostelní areál od severozápadu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel stojí obklopen hřbitovem západně od silnice I/13 k hraničnímu přechodu Habartice/Zawidów. Parkování možné v místě, autobusové spojení s Frýdlantem funguje i ve volných dnech. Nejbližší železniční stanice Višňová (trať Liberec - Černousy) a Frýdlant v Čechách předměstí (Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem) jsou vzdáleny cca 4–5 km po turistických značkách.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají o lichých nedělích od 16.00.

Kostel svaté Maří Magdaleny v Arnolticích u Frýdlantu
    Arnoltice patří ke vsím, vysazeným v dnešním Frýdlantském výběžku zřejmě ve II. polovině 13. století. Do počátku 15. století náležely ke hradu Grabštejn, příslušnost k Frýdlantu je doložena poprvé roku 1442. První zmínka o existenci kostela (tehdy farního) pochází z roku 1404. Podle rozboru dochovaných konstrukcí lze jeho vznik klást nejméně o 100 let dříve. Gotický původ má spodní část věže (pod zvonová okna) a nejzápadnější část lodi, která

Ivan Grisa, dle Kracíková - Belling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, UNICORNIS Praha 2003, 12.6. 2011

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)