Hrady.cz
Počátky domoušického kostela jsou nejasné, existoval nejpozději ve 14. století. Současná stavba vznikla (snad s užitím starších konstrukcí) roku 1754 ve formách rustikalizovaného baroka. Z II. poloviny 18. století pochází i vnitřní zařízení. Hlavní objekt kostelního areálu (dále hřbitov a zvonice).
Kostelní areál od jihu
© Ivan Grisa 06/2011
Graficke pismenko Kostel se nachází v horní části vsi, tzv. Filipově, ve výseči mezi oblouky dvou komunikací: silnice III. třídy do Lhoty pod Džbánem a místní komunikace, která míjí hřbitovní bránu.Příjezd autem je do Domoušic možný po silnicích III. třídy z Ročova či Hředlí (odbočky z II/229), ze silnice I/6 je to sem asi 6 km z Krupé přes Mutějovice a Lhotu pod Džbánem. Veřejnou dopravu zastupuje především železniční trať Rakovník - Louny (nádraží je od kostela asi 1 km severozápadně), autobusy jezdí sporadicky jen v pracovních dnech.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají o nedělích od 15.00.

Kostel svatého Martina v Domoušicích
    Existence kostela v Domoušicích se předpokládá nejpozději v I. třetině 14. století. Po roce 1325 sem byla přenesena fara z dnešní Lhoty pod Džbánem. Kostelní areál se nachází v tzv. Filipově, osadě, která byla založena až roku 1784. V těchto místech však existovala původní ves Domoušice předtím, než ji podle privilegia Jana Lucemburského nově vysadili rytíř Chval a jeho synové na německém právu v okolí dnešní návsi. Kostel tak pravděpodobně stál

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a http://www.domousice.cz/historie/, 6.6. 2011