Moje místa 0
Sloup z r. 1701 od chebského kameníka Viléma Felsnera se sochami sv. Jakuba Většího, Antonína Paduánského, Floriána a Jana Nepomuckého. Barokní socha P. Marie byla v 50. letech poškozena a nebyla obnovena. V l. 1995–6 sloup restaurován studenty AVU Praha. Zničená socha P. Marie nahrazena kopií.
© Milan Caha 06/2011
Graficke pismenko Mariánský sloup z roku 1701 je dílem chebského kameníka Viléma Felsnera. Původní barokní socha Panny Marie byla v 50. letech poškozena pádem a nebyla obnovena. V letech 1995–1996 byl sloup restaurován studenty Akademie výtvarných umění Praha. Zničená socha Panny Marie byla nahrazena volnou kopií, zhotovenou na základě dokumentace.

popis

Sloup má čtvercovou základnu s vystouplými nárožími, na nichž jsou sochy světců: sv. Jakuba Většího – patrona sokolovského farního kostela, sv. Antonína Paduánského – patrona klášterního kostela, sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého. Na základně je čtyřboký sokl s reliéfy andílků a granátových jablek. Sloup má hladký povrch a je zakončen korintskou hlavicí.