Klášter vybudoval Jan Hartvik Nostic pro řád kapucínů v l. 1663–67. Svému původnímu účelu sloužil do r. 1950, kdy byl zlikvidován státní bezpečností. V 50. letech v něm sídlila armáda a po ní Městský podnik bytového hospodářství. Kostel sloužil jako sklad, v současné době hledá nové využití.
klášterní kostel
© Milan Caha 06/2011
Graficke pismenko Klášter byl založen tehdejším majitelem sokolovského panství, kancléřem Českého království, Janem Hartvikem Nosticem. Vybudován byl v letech 1663–1667 a vysvěcen v říjnu roku 1667 biskupem Maxmiliánem Rudolfem ze Šlejnic. Řád menších bratří kapucínů, pro který byl klášter vystavěn, přišel do Čech kolem roku 1610 a sehrál důležitou roli při rekatolizaci v protireformačním období. Klášter přežil rušení klášterů za Josefa II. a svému účelu sloužil až do roku 1950, kdy byl zlikvidován v rámci Akce K Státní bezpečností. V 50. letech v něm sídlila Československá armáda a klášter byl značně zdevastován. Rovněž jej ohrozila i těžba dobu ...

Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

popis

Klášter tvoří soubor budov konventu obklopujících čtvercový rajský dvůr. Dominuje mu klášterní kostel sv. Antonína Paduánského s vysokým raně barokním trojúhelníkovým štítem, stavbou typickou pro kapucínské kláštery.