Konstruktivistický polyfunkční objekt, zahrnující modlitebnu, kolumbarium, farní i komerční místnosti a divadelní sál, byl postaven dle projektu Karla Truksy firmou Václav Nekvasil během stavební sezony 1930 (16. 3. – 21. 12.). Její věž, vrcholící stylizovaným kalichem, je jednou z dominant Vršovic.
Husův sbor Vršovice

Husův sbor Církve československé husitské v Praze - Vršovicích

Graficke pismenko Náboženská obec nové církve, vzniklé přechodem věřících od římských katolíků, byla ve Vršovicích ustavena 30. 10. 1923. Pro svůj sborový dům získala pozemek v centru rozvíjející se pražské čtvrti, nedaleko od starého katolického kostela sv. Mikuláše. Vyzvala několik architektů k podání návrhů na stavbu, která v sobě měla sdružit všechny prostory, potřebné pro život církevní obce. Vítězem se stal architekt Karel Truksa. Dne 22. 9. 1929 byl slavnostně položen základní kámen, přivezený z Kozího hrádku u Sezimova Ústí. Stavbou byla pověřena firma Václav Nekvasil. Převzetí staveniště se uskutečnilo 16. 3. 1930, stavba železobetonového skeletu s výplňovým zdivem ...

Praha 10-Vršovice