Barokní kostelík z roku 1765 funkčně nahradil staršího předchůdce, doloženého roku 1363. Bezvěžová jednolodní stavba s dominantním průčelím, jejíž fasády využívají kontrastu mezi omítanými články a režným zdivem, je obklopena dosud funkčním hřbitovem.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 06/2011
Graficke pismenko Kostel spolu s přilehlou bývalou chmelárnou dominuje obci. Příjezd od silnice I/6 vede po silnicích III. třídy (z Krupé přes Mutějovice a Domoušice), ze silnice II/225 z Jimlína přes Hřivice a Konětopy. Nejbližší železniční zastávka Konětopy je vzdálena asi 3 km severovýchodně, raději než na zanedbanou turistickou značku se spolehněte na silnici. Autobusová doprava do obce funguje jen v pracovních dnech.
Kostel neslouží k pravidelným bohoslužbám, o případném zpřístupnění interieru se informujte na přiloženém kontaktu.

Kostel svatého Matouše v Pnětlukách
    Barokní kostelík z roku 1765 funkčně nahradil staršího předchůdce, doloženého roku 1363. O umístění tohoto kostela však nepanuje plná shoda, podle některých pramenů stál v tzv. Starých Pnětlukách, výše v údolí směrem ke Kounovu. Stávající kostel upoutá především působením svého hlavního průčelí, které je vzhledem k velikosti stavby nečekaně dominantní. Bezvěžová jednolodní stavba s půlválcovým závěrem, jejíž fasády využívají kontrastu mezi

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 10.6. 2011

Louny  (LN)