Původně raně gotický kostel, přestavěný v letech 1613–16. Tehdy vznikla i hřbitovní kaple a brána. Za třicetileté války byl areál změněn v opevněnou základnu Švédů. Roku 1708 přistavěna západní hranolová věž. Po roce 1945 areál zchátral, kostel nedávno opraven.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Příjezd na Stražiště je možný ze silnice I/19 odbočením na místní komunikaci v Počaplech. Zejména směrem od Mirovic je třeba dbát značné opatrnosti, odbočení je velmi nepřehledné. Po výjezdu z Počaplů pokračuje velmi úzká silnička k rozcestí u dvora Lhotka, zde je nutno odbočit ostře vlevo a pokračovat až do vlastního Stražiště. Kostel je ukryt mezi vysokými stromy, takže je vidět až z bezprostřední blízkosti. Pěší přístup je optimální od zastávky Dobrá Voda na trati Zdice - Protivín (první zastávka od Zdic za Březnicí) po žluté značce, nejprve po lávce přes Skalici (Vlčavu), poté vzhůru (asi 1 km). Kostel neslouží ke konání pravidelných bohoslužeb, ...

Kostel svatého Jana Křtitele ve Stražišti
    Stražiště se připomíná jako arcibiskupský majetek ve 14. věku, zdejší kostel je ale nejméně o století starší. Raně gotický jižní portál, objevený při nedávných opravách, dovoluje klást jeho vznik do poloviny 13. století. Stáří kostela nasvědčuje i patrocinium. Název osady a její poloha dovoluje předpokládat návaznost na raně středověké opevněné sídlo. Kostel byl přestavěn v letech 1613–16, kdy zřejmě vznikla i pozdně renesanční otevřená kaple v

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 4.6. 2011

Příbram  (PB)