Hřbitovní kostel z let 1643–49 postavený podle projektu Carla Luraga jako raně barokní centrála se třemi apsidami a štíhlou věží. Dosud slouží potřebám několikrát rozšiřovaného městského hřbitova, na kterém najdeme řadu pozoruhodných náhrobků.
Kostel od severozápadu

Hřbitovní kostel svatého Rocha v Březnici

Graficke pismenko Březnice patří k městům, která dlouhá staletí postrádala vlastní farní kostel. Až do konce 18. století farně spadala pod nedaleké Bubovice, samostatná farnost byla při bývalém jezuitském kostele (viz heslo) zřízena až roku 1788. Prvním kostelem ve městě byla hřbitovní svatyně, postavená v letech 1643–49 Carlem Luragem na novém pohřebišti jihozápadně od náměstí. Jedná se o raně barokní centrálu se třemi apsidami (na východě, jihu a severu) a štíhlou vížkou vetknutou do severozápadního nároží. Fasády jsou velmi střídmé, rovněž interiér je prostý. Vnitřní zařízení pochází z doby stavby kostela a následujících desetiletí. Hřbitov kolem kostela je dodnes ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996, 4.6. 2011