Hřbitov kdysi významné židovské obce byl zřízen severně od města zřejmě počátkem 17. stol. (před 1617), z jehož konce pocházejí nejstarší dochované náhrobky. Používán do násilného zániku komunity, po něm zbaven většiny novodobých náhrobků. V 90. letech 20. stol. opravena obřadní síň a ohradní zeď.
Severozápadní část hřbitova
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Přístup i příjezd k židovskému hřbitovu vede ze silnice I/19 (Rožmitálská ulice). Při cestě od Březnice je nutno asi 300 m za čerpací stanicí PHM odbočit vpravo a po zpevněné cestě vedoucí zprvu mírně ze svahu, za levotočivou zatáčkou rovně, dojít za dům čp. 281. Za jeho zahradou odbočuje vlevo travnatá cesta k bráně hřbitova. Ta je neuzamčená, při odchodu byste měli dát pozor na uzavření.

Židovský hřbitov v Březnici
    Židovský hřbitov vznikl v Březnici někdy před rokem 1617, nejstarší dochované náhrobky pocházejí z konce 17. století. V 19. století byla do dnešní podoby upravena obřadní síň u východní části ohradní zdi. Hřbitov se používal do násilného zániku zdejší židovské komunity za II. světové války. Snad ještě během ní, ale pravděpodobně i po jejím skončení byly systematicky loupeny náhrobky z 19. a 20. století, které zřejmě nalezly využití na

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996, 4.6. 2011