Původně románský kostel postavený kolem roku 1240, snad za účasti strakonické huti. Presbytář pochází z 1. poloviny 14. století, loď byla roku 1515 zaklenuta sklípkovou klenbou. Vnitřní zařízení pochází z doby kolem roku 1760. Obklopen funkčním hřbitovem.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Město Bělčice se nachází jihozápadně od Březnice na silnici II/174 a trati Březnice - Strakonice (dopravna Bělčice je vzdálena asi 700 m východně od kostela). Parkování je možné na nedávno upraveném náměstí bez omezení.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.15 hod.

historie

Farní kostel v Bělčicích byl postaven jako pozdně románský kolem roku 1240. Na stavbě se snad podílela strakonická huť. Počátkem 14. století vznikl dnešní gotický presbytář, loď uzavřela roku 1515 nová sklípková (diamantová) klenba. Někdy v 18. století došlo k nevýrazné barokní úpravě vnějších fasád, z doby kolem roku 1760 pochází i většina vnitřního zařízení. Kostel je obklopen hřbitovem, ohrazeným kamennou zdí, na který se vchází kolem

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 4.6. 2011