Radnice uprostřed náměstí vznikla snad krátce po roce 1556, kdy byly Bělčice povýšeny na městečko. Dnešní podoba je výsledkem opravy po požáru roku 1858, stavby nové vížky roku 1920 a nepříliš kvalitní opravy v 90. letech 20. století.
Radnice od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Radnici si bělčičtí postavili zřejmě brzy po povýšení své obce na městečko (1556). Její přesná poloha ani vzhled nejsou známé, snad zaujímala část plochy dnešní stavby. Skica městečka z roku 1698 ji nezachycuje. Dnešní stavba má jádro z 1. poloviny 18. století, současná podoba je výsledkem opravy po požáru roku 1858, kdy dostala poprvé vížku s hodinami, nahrazenou roku 1920 dnešní. V 90. letech 20. století byla provedena oprava, budova však vykazuje v současnosti zevně řadu závad. V r. 2015 byl Bělčicím navrácen status města, získaný r. 1898.
Ivan Grisa, dle K. Kibic a Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 1. díl, Libri 2009, 4.6. 2011

Strakonice  (ST)
    Bělčice