Gotický kostel z 1. pol. 14. stol., který se uvádí v roce 1350 jako kostel farní. Fara, patřící ke kostelu, byla v husitských válkách zbavena duchovního správce a v r. 1567 zanikla. V 18. stol. byl kostel stavebně upravován. Regotizován v r. 1866.
kostel od severozápadu
Živanice jsou velmi starou obcí, již roku 1226 se o nich zmiňuje list doksanského kláštera ve smyslu založení obce pravděpodobně k roku 1145. Jak vyplývá z dochovaných zápisů, obec byla v majetku různých pánů, např.: Jindřicha Zdíka – biskupa Olomouckého (1361), opata opatovického Neplacha, Diviše Borka z Miletína (1436), knížete Minsternberského Jindřicha (1488), Václava Žehušického z Nestajova (1491), Viléma z Pernštejna.
Gotický kostel Zvěstování Panny Marie se uvádí r. 1350 jako kostel farní. Kostelní fara byla za dob husitských válek zbavena duchovního správce a r. 1567 zanikla. Od r. 1650 spadá kostel jako filiální pod Bohdaneč. V 18. století byl kostel stavebně upravován, r. 1866 byl regotizován.

Časová osa

První zmínka v listu doksanského kláštera ve smyslu založení obce pravděpodobně k roku 1145.