Gotický kostel z 1. pol. 14 století. Před r. 1465 vzniklo obranné patro s ochozem. Kolem r. 1500 postavena zvonice a kostel obklopen hradbami Další úpravy následovaly kolem roku 1718. Z kněžiště vedou unikátní únikové podzemní chodby.
Zvonice
Graficke pismenko Kostel sv. Jana Křtitele v Kurdějově byl vybudován v 1. polovině 14 století. Při přestavbě před rokem 1465 vzniklo mimo jiné nad klenbou kněžiště i obranné patro s ochozem vyneseným na krakorcích. Další úpravy následovaly kolem roku 1718.
Kolem roku 1500 byl kolem kostela vybudován polygonální hradební okruh s vnitřním ochozem na krakorcích. Na severu je do něj vložena pozdně gotická kaple Všech svatých, i ta je však na půdě vybavena střílnami. Na severozápadě je z hradebního okruhu vysunuta mohutná hranolová zvonice z roku 1493. Jižně od kostela se k hradbě zevnitř přimyká karner (hřbitovní, pohřební kaple).
Pod východní částí areálu je až 10 metrů pod povrchem vyhloubena síť únikových chodeb přístupných z kněžiště kostela.
Pavel Zany Komárek, 22.4. 2004

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)