Mariánský sloup byl na rakovnickém náměstí vztyčen v letech 1749–50 kamenickým mistrem Kr. Knopfem. Tvorby titulní plastiky i soch zemských patronů se zřejmě účastnil neznámý sochař. Opravy proběhly roku 1894 a v 90. letech 20. století.

Mariánský sloup v Rakovníce

Graficke pismenko Mariánský sloup pro poutníky směřující na Svatou Horu u Příbrami byl na rakovnickém náměstí vztyčen v letech 1749–50 kamenickým mistrem Kryštofem Knopfem (Knoppem) podle nárysu Václava Ettla. Tvorby titulní plastiky i soch zemských patronů (svatí Václav, Vojtěch, Prokop a Vít) se zřejmě účastnil neznámý sochař. Roku 1829 byly sochy zemských patronů z původního umístění na zábradlí přeneseny na podstavec. Opravy proběhly roku 1894, v 90. letech 20. století a naposledy v letech 2011-12.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 21.5. 2011

socha, monument