Větrný mlýn postavil statkář Václav Mareček r. 1870. Mlýn byl později pronajímán, jedním z nájemců byl např. v l. 1913–21 Václav Petr ze Mšena, který byl známý opravář mlýnů. R. 1923 byl mlýn opuštěn a chátral, r. 1973 se zmiňují již jen pobořené zdi. Koncem 20. stol. prošel kompletní rekonstrukcí.
Větrný Mlýn Vrátno
26.12.2006 - vymlácená okna, vnitřní dřevěné vybavení
Graficke pismenko Větrný mlýn holandského typu poblíž Vrátna stojí poměrně izolovaně v polích asi 800 metrů na severovýchod od mateřské obce. Jediná přístupová cesta je z křižovatky cest mezi obcemi Vrátno, Boreč a Kluky.
28.5. 2002

historie

Dostupné literární prameny uvádějí, že mlýn u Vrátna na Mladoboleslavsku je zříceninou v dezolátním stavu. Bývalý mlýn však září novotou. Celý objekt prošel nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. Celkově působí velmi hezky, nová velmi vysoká šindelová střecha, nová bílá fasáda a atrapa větrné růžice. rátenský větrník nechal na svém pozemku postavit místní statkář Václav Mareček v roce 1870. Stavbu provedl zednický mistr Medonos ze Mšena a použil při

mlýn
    větrný