Z kostela pocházejícího ze 14. století zůstal zachován presbytář. Loď a věž vznikly za barokní přestavby v 18. století. Kostel stojí na vyvýšeném místě, uprostřed hřbitova, při z. okraji vsi. Stavba – především presbytář – je ohrožována statickými poruchami.
Graficke pismenko Vinařice, založené na nepravidelném protáhlém půdorysu, jsou uváděny již v r. 1238. Kostel stojící na vyvýšenině u západního okraje obce, obehnané ze tří stran opěrnou zdí z kamenných kvádrů, je zmiňován až k r. 1356. Původně gotická stavba byla v 18. století (v letech 1746 až 1751) výrazně zbarokizována a k západnímu průčelí byla přistavěna hranolová věž. Zdivo západní věže se ve spodní rovnoměrně rozšiřuje, zřejmě vzhledem k malé stabilitě podloží. Boční nároží západního průčelí lodi u věže jsou zaoblená, fasádu lodě člení lizénové rámce a pilastry. Stěny lodi prolamují jednoduchá půlkruhovitá okna. K severní straně presbytáře ...
Jaroslav Valečka , 6.6. 2011

Louny  (LN)