Malá kaplička se zvonicí postavena po roce 1785. V roce 2008 prošla kompletní rekonstrukcí. Obec původně nesla německé jméno Taubenfurth, podle dvorního rady při regulaci pozemkové daně. Vnitřní interiér je lidově vyzdoben, oltářnímu výklenku dominuje kříž s Kristem.
Holubice - kaplička
© Ivo Rozehnal, 05/2011
Graficke pismenko Na náhorní plošině Drahanské vrchoviny, mezi obcemi Ptení a Stínava, leží vesnička Holubice. Založena byla roku 1785 a původně nesla německé jméno Taubenfurth, podle dvorního rady při regulaci pozemkové daně. Správně od svého založení patří dodnes pod obec Ptení. Jedinou památkou je kaplička, ležící severně za humny vesničky. Jedná se o novější nevýraznou stavbu čtvercového tvaru, ukončenou vížkou zvonice. V roce 2008 prošla kompletní rekonstrukcí. Vnitřní interiér je lidově vyzdoben, oltářnímu výklenku dominuje kříž s Kristem. Od obce je nádherný výhled, zvláště východním směrem na oblast Prostějovska.
Ivo Rozehnal , 8.5. 2011

Prostějov  (PT)