Téměř zničený hřbitov z přelomu 19. a 20. století. Používán do 2. světové války, po válce chátral a využíván byl mimo jiné pro chov bažantů. Od konce 20. století postupně obnovován. Dochovala se desítka novodobých náhrobků s řadou českých nápisů, ohradní zeď, bývalý obřadní domek.
plocha hřbitova s bývalým obřadním domkem
© Milan Caha 03/2011
Židovská obec v Přešticích byla velmi mladá, vznikla až na konci 19. století. Přesto se na ni příliš památek nedochovalo. Synagoga byla zbořena v roce 1974, židovský hřbitov byl již na pokraji zániku. Hřbitov leží poměrně daleko od centra obce, na okraji u silnice směrem na Vodokrty. Používán byl do války. Po válce jej mimo jiné využíval místní myslivecký spolek pro chov bažantů. Od konce 20. století je hřbitov postupně obnovován, opravena je i ohradní zeď. V rohu hřbitova dosud stojí bývalý obřadní domek, v němž nějakou dobu bydlel novodobý správce. Dochovalo se zde několik desítek novodobých náhrobků, zajímavé je časté užití českých textů.
Milan Caha (zdroj: B.Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004 a /www.jewish-route.eu), 8.5. 2011

židovské památky
     Plzeň-jih  (PJ)