Poutní kaple, postavena r. 1866. R. 1967 opatřena zvonkem. Zasvěcena Panně Marii. Postavena na popud zemědělce B. Duška, který vážně onemocněl a uzdravil se poté, co se u blízkého pramene opakovaně modlil. Jeho synovi, učiteli a místnímu dobrodinci, se říkávalo Horák, odtud Horákova kaple.
současná podoba kaple
Graficke pismenko V lesním zátiší s pozapomenutým názvem Malá voda vyvěrá pramen, u něhož v dávných dobách visel na stromě obrázek Panny Marie. Zemědělec Bernard Dušek (1813–1901) z nedaleké Dolní Dobrouče vážně a dlouhodobě onemocněl. Jelikož mu nedokázala pomoci žádná léčba ani doktoři, chodil často s poslední nadějí do svého lesa k pramenu pít vodu. Zde učinil slib Panně Marii, že v případě uzdravení postaví k její cti kapličku. Bernard Dušek se opravdu uzdravil, ale místo slíbené kaple postavil roku 1856 jen muka se soškou Panny Marie. Zanedlouho se Dušek rozstonal znovu a v jednom snu mu měla Panna Marie připomenout jeho dřívější slib. Po opětovném ...
Zdeněk Skalický, s použitím údajů z informačního textu u kaple a z Pecháček, J. - Pecháčková Z. ml.: Dobroučské obrázky, Ústí n. O. 2006, 2. vydání. , 3.5. 2011

O Horákově kapli
    Jakýsi Bernard Dušek (z čp. 33), kterému místní obyvatelé přezdívali Horák, onemocněl. Pramálo pomáhala medicína, a tak se o pomoc obrátil k Panně Marii, které slíbil, že postaví kapli, když se uzdraví. Skutečně se uzdravil. Ale jak už to tak bývá, pomalu a jistě začal litovat tolika peněz na stavbu. Proto postavil jen sochu, která stojí u dnešního pramene. Neuplynulo mnoho vody a Dušek-Horák se zase rozstonal. Ve snu k němu přišla Panna Marie a

Václav Zdeněk Hackenschmied: Na besedě, Ústí n. O. 1995. , 3.5. 2011