V jádru pozdně renesanční čtyřkřídlý zámek vznikl na místě renesančně přestavěné středověké tvrz na počátku 17. století. Barokně upraven na počátku 18. století za Rodenů z Hirzenau a Hagendorfu snad architektem Mořicem Grimmem. Dnes zámek patří obci a slouží jejím účelům.
© Milan Caha 05/2011
Graficke pismenko V jádru pozdně renesanční zámek vznikl na místě renesančně přestavěné středověké tvrze. Jméno Hrotovice je poprvé zmiňováno v predikátu Dětřicha z Hrotovice roku 1225. Prvá zmínka o obci je z roku 1349 a první zmínka o zdejší tvrzi až z roku 1561. Tvrz však nesporně existovala mnohem dříve – nejpozději za Osovských z Doubravice, kteří vlastnili Hrotovice v letech 1437–1561. Přestavbu tvrze na zámek uskutečnil pravděpodobně Jiří Zahrádecký ze Zahrádek na počátku 17. století. Jako účastníkovi českého stavovského povstání mu byl po Bílé hoře majetek zkonfiskován a majitelé hrotovického zámku se pak rychle střídali. Barokní přestavba zámku ...

popis

Čtyřkřídlá dvoupatrová pozdně renesanční budova s barokní fasádou. Portál průjezdu je bosovaný s půlkruhovou archivoltou. Nádvoří obíhají patrové arkády. Místnosti v přízemí i arkády jsou zakleknuty křížovými a výsečovými klenbami. V jižním křídle bývala kaple.

tvrz přestavěná na zámek
     Třebíč  (TR)