Jednolodní kostel, původem románský, patrně již z 2. poloviny 12. století. Románskou stavbu pozměnila gotická přestavba a barokní úpravy z 18. století. Z 18. století je i zvonice. Kostel má dominantní polohu na nepravidelné, zčásti zastavěné návsi.
kostel od jihu, v popředí zeď bývalého hřbitova se vstupem
Graficke pismenko Starobylá obec Kounov je prvně zmiňována k roku 1228 v predikátu Kuny (Cuno de Cunowe), svědka na listině pro klášter v Teplé. Kuna zřejmě patřil k nižší šlechtě, jehož zaniklé sídlo lze spojovat s románským kostelem sv. Víta. Románský původ kostela ověřil až průzkum z konce 80. let minulého století. Kostel sv. Víta je Kounovskou největší památkou.
Jaroslav Valečka , 2.5. 2011

pověsti

Když se roku 992 biskup Vojtěch z Říma vracel do Prahy, zabloudil v lesích. Ocitl se na lesní mýtině a spatřil ovce, spásající uschlou trávu a pod stromy sedící horkem ztrápené pastýře. Biskup požádal o trochu vody, avšak pastýři jen smutně ukázali do kamenité stráně. Tam stávala jediná studánka v okolí, místo níž teď byla jen smrdutá louže bahnité vody. Pastýři se ztrápeně podívali k nebi. Biskup, dojatý smutkem, vystoupil na kámen a počal se

L.H. (podle ceskem.cz), 7.7. 2011