Barokní zámek vzniklý přestavbou tvrze postavené Jiřím Hášou z Újezda před r. 1577, kdy je poprvé zmiňována. Statek je do r. 1625 majetkem města Kutné Hory, ale za účast na stavovském povstání je zabaven, stává se majetkem kutnohorské jezuitské koleje, která nechává tvrz přestavět na malý zámek.
Graficke pismenko První zmínka o vsi Křesetice je z roku 1352, kde se připomíná jako majetek sedleckého kláštera. Po jejím zničení husity v roce 1421 je v roce 1436 zastavena králem Zikmundem spolu s dalšími vesnicemi Mikuláši Trčkovi z Lípy, který je připojuje k lipnickému panství. Trčkové z Lípy v roce 1546 prodávají ves Janu Salavovi staršímu z Lípy a ten ji připojuje k panství malešovskému a v roce 1564 ji dál prodává Jiřímu Hášovi z Újezda. V té době byl v Křeseticích pouze statek, až Jiří Háša z Újezda staví v Křeseticích tvrz, o které první zmínka je v roce 1577, kdy Jiří získává dosavadní zástavu ...
Petr Nožička, čerpáno z:Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 2.5. 2011

tvrz přestavěná na zámek
     Kutná Hora  (KH)