Gotický kostel na rovné návsi uprostřed vesnice, připomínaný k r. 1355 jako farní. Gotická stavba zůstala dodnes zachována s malými přestavbami. Vnitřní zařízení je zničeno či deponováno mimo kostel. Značně zchátralá stavba čeká na pokračování oprav.
kostel od severozápadu
Graficke pismenko Ves Nesuchyně byla, tak jako řada vesnic v okolí založena na pravidelném půdorysu, s širokou, ulicovou návsí, lemovanou řadou domů po obou stranách (dnes zčásti zastavěnou). Kostel sv. Markéty byl postaven uprostřed návsi, k r. 1355 je připomínán jako farní a jako farní sloužil do r. 1684. Mladší stavební úpravy z přelomu 17. a 18. století nezměnily jeho gotickou podstatu, a tím je kostel unikátní v širokém okolí. Ještě v Soupisu památek politického okresu rakovnického z r. 1913 je za gotickou stavbu považován jen presbytář a ostatní část za barokní. Tento údaj opakují i Umělecké památky Čech 2 (K/O) z r. 1978. Stavební ...
Jaroslav Valečka , 27.4. 2011

Rakovník  (RA)