Malý židovský hřbitov, pravděpodobně založen po r. 1819 a používán do konce 19. stol. Ve 20. stol. zchátral a téměř zanikl. Jeho rekonstrukce proběhla v l. 2005–6. Dochovalo se zde cca 50 náhrobků s hebrejskými a německými nápisy.
hřbitov - v pozadí čížkovická cementárna
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Historie hřbitova není doposud dostatečně objasněna. Traduje se, že byl založen roku 1800, kdy zdejší malé židovské komunitě (uváděné již v 16. století, maximálně čítala 22 lidí) daroval příslušný pozemek majitel panství, pokřtěný Žid z Českolipska Josef Glaser. Žádný Josef Glaser však Čížkovice nevlastnil, v uvedené době patřily Náboženskému fondu. Hřbitov byl tedy pravděpodobně založen později, snad po roce 1819, kdy byl majitelem panství Josef Glaserfeld. Sloužil Židům z okolí, z Třebenic, Milešova, Velemína, i k pohřbívání židovských vojáků z vojenské posádky v Terezíně. Používán byl krátce, poslední pohřby zde proběhly na konci 19. století. Ve ...
Milan Caha (zdroj: B.Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004 a informace na informační tabuli u hřbitova), 27.4. 2011

popis

Malý židovský hřbitov (cca 539 m2), přibližně půl kilometru od centra obce. Dochovalo se zde cca 50 náhrobků, většinou v torzálním stavu. Čitelné nápisy v hebrejštině a němčině se dochovaly jen asi na pětině z nich. Nejstarší náhrobky pocházejí z 1. poloviny 19. století, nejmladší z roku 1889.