Kaplička se zvonicí. Ves Obědkovice zmiňována v pramenech již r. 1078, kdy byla v majetku kláštera Hradisko u Olomouce. Na místě kapličky stála původně dřevěná zvonice, v 2. pol. 19 stol. byla postavena kaplička nová, z cihel. Sv. Gotthard (biskup, rádce císaře Jindřicha II.) je patronem obce.
Kaple sv. Gottharda v Obědkovicích
© Ivo Rozehnal, 04/2011
Graficke pismenko Obec Obědkovice leží asi 1 km jihovýchodně od městečka Klenovice na Hané. Nejedná se o nijak turisticky vyhledávanou lokalitu – obec v polích Hané při hlavní silnici Prostějov – Kroměříž. V místě je však velice zajímavá kaplička sv. Gottharda a dva pomníky, jako připomínka na padlé spoluobčany.
Ivo Rozehnal , 24.4. 2011

historie

Historie obce Obědkovice je velmi stará. První písemný záznam o ní pochází již z roku 1078, kdy byla uvedena ve výčtu majetku zakládajícího kláštera Hradisko u Olomouce. Pod klášterní správou byla ves až do jeho zrušení v roce 1784. Zdejší kaplička se zvonicí byla původně dřevěná stavba, na počátku 20. století přestavěna do dnešní podoby. Zasvěcena je sv. Gotthardovi. Ten je zpodobněn i na zdejších kresbách na kapličce.
    Ivo Rozehnal - zdroj web obce, 24.4. 2011

Časová osa