Vesnice zmiňována již r. 1321. R. 1519 je zmiň. dřevěný kostel (kališnický). Za třicetileté války v l. 1623 a 1642 vypleněn, od r. 1661 katolický. R. 1712 vyhořel po zásahu bleskem, nový barokní kostel postaven v l. 1712–16 (mylně připisován Jan Blažeji Santinimu). V boční kapli léčivý pramen.
Pivín – kostel sv. Jiří
© Ivo Rozehnal, 04/2011
Graficke pismenko Pivín leží v prostoru Hané na Prostějovsku, turisticky celkem opomíjené lokalitě. Městečkem sice nevede žádná turistická trasa, přitom městečko samé a okolí má poměrně hodně zajímavých míst – kostel sv. Jiří v Pivíně, lesík Na Skalách s jezírky, lázně Skalka, zámky Vřesovice, Výšovice, Dobromilice, Doloplazy, vrchol Předina (Dobrochov) a další.
Ivo Rozehnal , 24.4. 2011

historie

Pivín má první písemné zprávy k roku 1321, kdy král Jan Lucemburský tehdejší ves zastavil Jindřichu ml. z Lipé za věno Anežky z Blankenheimu. Později byla ves v držení několika menších feudálů. Z roku 1550 se dovídáme o dřevěném kostele. V roce 1669 byl poprvé uveden název „Černé městečko Pivín“, který se natolik vžil, že byl uváděn ještě ve 20. století na obecních razítkách. Jak tento původní název vznikl, není známo, snad podle tehdejšího lesa

Ivo Rozehnal - zdroj web obce a regionální tisk, 24.4. 2011

Časová osa