Městská památková zóna byla vyhlášena roku 1990. Zahrnuje území historického města Sobotky i tzv. nového města, vzniklého ve 2. polovině 17. století pod Humprechtem. Rozsáhlý soubor zděných a zejména roubených maloměstských domů, doplněný kvalitními funkcionalistickými objekty z období I. republiky.
Dům čp. 129 (Gansův) od jihu

Městská památková zona Sobotka

Graficke pismenko Sobotka vznikla zřejmě jako trhové centrum panství, jehož správa se vykonávala z blízké Kosti. První jistý doklad o její existenci pochází z roku 1352. Na město byla povýšena Vladislavem Jagellonským roku 1498, na přelomu 15. a 16. století byla opevněna kamennými hradbami. Původní zástavba byla zřejmě prakticky výhradně dřevěná. První velkou kamennou stavbou kromě opevnění se stal farní kostel (1590–96, viz heslo). Během třicetileté války se ukázala postradatelnost hradeb, které zřejmě ještě během 17. století zanikly. Za Černínů došlo k rozšíření Sobotky o tzv. nové město, které vyplnilo území mezi západním obvodem starší zástavby a kopcem, na němž byl ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 15.5. 2011