úterý, 24. listopad 2020. Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Původně renesanční, později několikrát přestavěná radnice stojí uprostřed jižní strany soboteckého náměstí. Dnes obytný dům, na věži první prosvětlený hodinový ciferník v Čechách. Zadní křídlo tvoří bývalá solnice, přestavěná na městské divadlo.
Radnice uprostřed fronty domů na jižní straně náměstí

Stará radnice v Sobotce

Původní radní dům stál v Sobotce zřejmě od 16. století pravděpodobně uprostřed náměstí. Písemně je doložen roku 1587, zanikl snad za třicetileté války, případně po velkém požáru města roku 1712. Objekt, nazývaný dnes starou radnicí, sloužil původně jako městský dům několika šlechtických rodů z okolí. Vznikl kolem roku 1570 uprostřed jižní strany náměstí na dvou sloučených parcelách. Raně barokní úpravu provedl v letech 1687–89 Giovanni Maderna. Městu ho věnoval Jan Humprecht Černín z Chudenic na zřízení radnice. V průběhu 18. století bylo k radnici přistavěno zadní křídlo, které sloužilo jako solnice. Při empirových úpravách v letech 1808 a 1847 byla vztyčena v ose hlavního průčelí věž, o jejímž dodatečném vložení svědčí zaslepení částí podloubí. Solnice byla tehdy přestavěna na městské divadlo, jedno z prvních v Čechách. ...
Ivan Grisa, dle Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 2. díl, Libri 2010, 15.5. 2011

To se mi líbí, vložit do oblíbených
    Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Sobotka