Hrady.cz
Gotický kostel z II. třetiny 14. století s barokně přestavěnou lodí zaujímá hřbet vyvýšeniny v centru vsi. Součást areálu se hřbitovem a zvonicí (viz heslo), rozšířeného zřejmě v 19. století o západní parkovou část s krucifixem a pomníkem padlých. Vnitřní zařízení pochází ze 17.–19. století.
Kostel a zvonice od jihovýchodu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Kostel neslouží pro konání pravidelných bohoslužeb, takže je přístupný jen minimálně. Na hřbitov je vstup volný.
Nepřívěc je přístupná po slepé místní komunikaci od silnice III. třídy Vesec - Libošovice. Parkování je možné přímo pod kostelem. Přímé autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Libošovice na trati Mladá Boleslav - Stará Paka je vzdálena necelý kilometr severozápadně.

Kostel Nalezení svatého Kříže v Nepřívěci
    Původně gotický kostel, datovaný literaturou do II. třetiny 14. století, byl barokně přestavěn počátkem 18. století (zejména loď). Vzhledem k dostatku kvalitního pískovce v místě byl na svou dobu netradičně postaven z velkých pravidelných kvádrů. Kostel stojí na vyvýšenině nad centrem obce, kterou zaujímá areál hřbitova, do jehož zdi je na východě vetknuta barokní zvonice (viz heslo). Západním směrem byl hřbitov rozšířen o parkovou část snad

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978, 10.5. 2011