Kostel v pozdním románském stylu vznikl zřejmě jako součást panského sídla kolem roku 1230. V letech 1657 a 1737 prošel dvěma barokními přestavbami, při kterých byl prodloužen k západu. Dochován někdejší presbytář (dnes sakristie) s archaickou křížovou klenbou a řada dalších původních článků.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se pravidelně konají o nedělích od 15.30. Prohlídku s velmi zajímavým a fundovaným výkladem lze domluvit u pana Ladislava Faigla v Sukoslavské 308 (jižně od kostela, ulička směrem k hradu Kostomlaty), tel. 723 005 617 (http://hodinarstvi-kovarstvi.sweb.cz/).

Kostel svatého Vavřince v Kostomlatech pod Milešovkou
    Kostel byl postaven ve velmi pozdním románském slohu kolem roku 1230 pravděpodobně některým z příslušníků rodu Hrabišiců, kterým obec patřila. Tvořil součást jejich opevněného sídla, jehož obytná budova se rozkládala na zatím neznámém místě v bezprostředním okolí. Zabíral plochu dnešní sakristie (původně presbytář) a presbytáře (původně loď). Existence a umístění věže jsou nejasné, nelze vyloučit, že se od počátku nacházela nad původním

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978 a informace z prohlídky kostela, 10.5. 2011

popis

Obvodové zdi původního románského kostela se v zásadě mimo západní průčelí dochovaly celé do výše někdejší římsy presbytáře. Ze stěn z velkých kvádrů načervenalého pískovce vystupují výrazné tesané články: ostění jižního portálu původní lodi a okna na třech stranách bývalého presbytáře. V interiéru se dochovala především křížová klenba dnešní sakristie, nesená žebry pozoruhodného tvaru a individuálně řešenými konsolami, dále zazděný vítězný