Mohutně opevněné hradiště s jedinečně zachovalým obloukovým valem. Podle skromných nálezů pochází pravděpodobně ze starší doby železné, využíváno bylo i v raném středověku. Val má výšku místy až 8 m, příkop šířku až 20 m.
val z plochy hradiště
© Milan Caha 07/2009
Mohutně opevněné hradiště o rozloze cca 4 hektary, s nezvykle zachovalým obvodovým valem. Jedná se o jednodílné hradiště zhruba oválného tvaru, na východě a částečně i na jihu chráněné přirozenými srázy s převýšením až 40 metrů. Přístupná severozápadní strana byla chráněna dlouhým obloukovitým valem s dřevohlinitou konstrukcí (podle výzkumu v 19. století místy zpevněnou kamennou zdí) a mělkým příkopem. Val má ještě dnes výšku cca 8 metrů z vnější a 5,5 metrů z vnitřní strany. Zachovaný příkop má šířku od 3 do 20 metrů, jeho hloubka se pohybuje od 1 do 3 metrů.
Milan Caha (zdroj: V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 24.8. 2009
historie

Hradiště pochází pravděpodobně ze starší doby železné, jisté je, že bylo využíváno i v raném středověku. Stáří hradiště není dosud bezpečně určeno, protože jediný systematický průzkum na přelomu 19. a 20. století po sobě nezanechal dostatek věrohodných informací. Podle pověstí zde stálo původní město Soběslav. Nalezená keramika je v menší míře z doby železné, většinou však z 9. století.

plán hradiště
J. Švehla v V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Soběslav