Hradiště na plochém 500 m vysokém kopci bylo osídleno od pozdní doby halštatské do časné doby laténské, tj. cca 500 let před Kristem. Možná souvisí se sousedními Kounovskými řadami. Dochovány pozůstatky dvou příčných valů s příkopy v čele a dalšího valu na opyši ohrazující obdélný areál hradiště.
Pohled na hradiště od silnice do Pnětluk
© Prudký Martin, 04/2014
Hradiště je přístupné od mutějovického nádraží po žluté značce na rozcestí u bývalé hájenky, odtud pak po modré značce směřující ke křižovatce silnice do Pnětluk pod severním svahem. Celou tuto trasu také kopíruje naučná stezka Kounovské kamenné řady.
Prudký Martin, 12.4. 2014
historie

Hradiště bylo postaveno na ploché ostrožně navazující na planinu v pohoří Džbán. Od ní je oddělovaly dva příčné valy s příkopy, vzdáleny od sebe 30 metrů. Na severovýchodním okraji kopce existuje další val s absencí příkopu a možným zbytkem brány. Nedaleko od ní je opracovaná pískovcová deska, obklopená kruhovým valem nejasné funkce. Ve svahu se pak nalézá do pískovcové skály vytesaná metr široká stezka esovitého tvaru. Obojí mohlo být kultovním místem, obětištěm nebo něčím podobným. Opevnění hradiště bylo vystaveno z dřevěných kůlů, rozestavěných v pravidelných rozestupech s roštovou konstrukcí vyplněnou zeminou. Na čelní straně je chránila plenta vystavěná z nasucho poskládaných opukových kamenů, jejíž existenci potvrzují hromady kamení na zbytcích valu. Zdrojem vody pro obyvatele hradiště mohl být pramen potoka Hasiny pod jihovýchodním svahem. Nálezy keramiky z příkopů a z destrukcí valů datují osídlení hradiště do pozdní doby…  číst dále

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách - V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, 12.4. 2014

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Domoušice