Hrad založený na poč. 14. stol., rozšířen pozdně goticky. V průběhu třicetileté války jej získal Martin Huerta, za něhož došlo k vestavbě pozdně renesančního palácového křídla s arkádami. Další úpravy do podoby hradu příliš nezasáhly.
Zámecké (jižní) křídlo
Vydejte se vlakem do zastávky Kolínec a odtamtud přímo na hrad. Je to hezká procházka.
28.5. 2002

Skanzen lidové architektury, jeskyně a šachty

Přímo před hradem pomalu přibývá historických budov, které zde pomalu tvoří malý skanzen venkovského života. Nedaleko hradu (dole za potokem) je na mírně vyvýšeném plácku od cesty přístupná jeskyně, kde se těžilo stříbro. Přímo před ní jsou (prý mnoho desítek metrů hluboké) zatopené šachty a celá patra bývalého dolu.

Další texty turistické
historie

Krásnou ukázkou originálního českého gotického hradu je státní hrad Velhartice. Můžeme jej nalézt na půl cesty mezi městy Klatovy a Sušicí, na skalním ostrohu obtékaném říčkou Ostružnou. Je to jedno z nejkrásnějších pošumavských údolí, které tato říčka vytváří, a jeho malebné zalesněné stráně dokreslují a podtrhují impozantnost a mohutnost hradní stavby. Dominanty objektu tvoří neobyčejně hmotná torza středověkého hradu: palác zvaný Rajský dům a jeho protějšek, přední věž, vzájemně spojené mohutným kamenným mostem. Působivost těchto, ale i ostatních gotických staveb zvyšuje barevný odstín kamene, ze kterého byly vystavěny – červenohnědá rula. Na Rajský dům navazuje stavba novějšího renesančního paláce zvaného Huertovo křídlo; je ze 17. století. Hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století, mezi roky 1290–1310, patrně jako rodové sídlo pánů z Velhartic. Stavbu začal Bušek starší a později přebral Bušek mladší z Velhartic, oba…  číst dále

Petr Mejstřík, 28.5. 2002

Další texty historie

Don Hoef Huerta

Don Hoef Huerta, císařský generál, vpadl do Dobříše. Cizák dobrodruh, bývalý krejčík, pak lokaj a špehoun, se všemožně přičiňoval, aby se zalíbil císaři Ferdinandovi II., mstícímu se krvavě na českém národě. Se svou zdivočelou soldateskou táhl od města k městu, pálil a vraždil a mučil zatvrzelé „kacíře“. V Dobříši chytili jeho slidiči bakaláře Pavla, který se tam skrýval, přijav místo správce. Aby měli důvod k jeho trýznění, vyzvali ho, aby vstoupil do vojska a přísahal císaři věrnost na standardu. „Nemohu, nebudu, nechci lháti Bohu,“ prohlásil bakalář statečně surovým žoldákům, kteří ho jali. Když uslyšel Huerta o jeho vzpouře, dal si ho předvésti. Obořil se na něho, počal mu hroziti strašlivými tresty. Bakalář nesinal před jeho ďábelskou tváří, neprosil, nepoddal se. Slyšel sice již mnoho vyprávěti o jeho krutosti, avšak vědom si svého práva nepocítil před cizákem bázeň, nýbrž jen bezmezné pohrdání. „Zmrskejte ho!“ poručil Huerta…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002

Další texty pověsti

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

4.6.2018 11:10 Stanislav
Zdravím, chceme se zúčastnit hromadného výletu na Velhratice, jízdním kolem. Bude nás hodně, asi okolo deseti. Budeme vyjíždět z Hnáčova (http://www.nadrybnikem.eu/), ráno asi okolo osmé bychom vyjeli, protože večer máme v plánu táboráček. Jestli máte aspoň nějaký zájem tak mi dejte vědět :) Řekl bych vám ostatní detaily.
4.5.2015 21:57 Kenshin Usagi
Znovu jsem navštívil Velhartice. Zámek tentokráte, protože hrad se opravuje, most převážně. I na jarní procházky po okolí je to super.
Ovšem jak jsem byl nadšen z restaurace Kovárna.... tak jsem byl hluboce zklamán. Zřejmě se změnil majitel, nebo kuchař či cosi nekalého se tam děje .... knedlík oschlý, kupovaný a zřejmě v mikrovlnce ohřátý či co. No takhle krásný den jsem tedy zkazil obědem.
28.7.2013 12:37 MENHIR
Letos to nejlepší místo co jsem navštívil a že jich bylo požehnaně,Velhartice čisté upravené toalety parkoviště zdarma dobrá restaurace Na Kovárně fundovaný a zajímavý výklad mohu jen doporučit tohle místo má svého genia loci
11.3.2013 20:32 Vlastimil Krátký
Víte že ve Velharticích je kostel s hřbitovem kde vznikla pověst o zombie která inspirovala K.J,Erbena k napsání Svatební košile? Místo kde oživlá mrtvola byla údajně pohřbena je v místech nepřirozeně pokřivených stromů a údajně tam bývá hodně lidem špatně. Jedná se o kostel s hřbitovem sv. Máří Magdalény a na štítu tohoto kostela je druhá pozoruhodnost a to tvář ženy která se objevuje i po přemalování štítu.
29.8.2012 15:15 Martin Megadeth
Po několika letech jsem Velhartice navštívil v minulém týdnu. Mohu jen doporučit k návštěvě. Krásný hrad s unikátním mostem a to i z evropského hlediska. Dva velmi pěkné okruhy, na obou okruzích, jak na hradě tak na zámku, vtipná a milá slečna průvodkyně. (Mimochodem tmavovlasá slečna v pokladně vysloveně nádherná. Podobně jako princezna, u které si bylo možné vystřelit proti hradbám na nádvoří.) Nádvoří hradu pěkně zelené a čisté, krásné výhledy. Pod hradem je budovaný skanzen šumavských chalup a roubenek, to také stojí za vidění. Jediné co se nehodí do areálu hradu je restaurace, není špatná, ale čekal bych v ní utopence, nakládaný hermelín nebo třeba smažák místo čtyř relativně hosnosně znějících jídel, z nichž na hradburger nebyla houska, další jedno jídlo nebylo a jednoho zbývala jen jediná porce. Plus tedy, že v česnečce nebyl ani tak cítit česnek jako zázvor. Jinak naprosto perfektní odpoledne, k občerstvení doporučuji restauraci Kovárnu pod náměstím a za Velhraticemi hřbitov. Tam mi i v třicetistupňovém parnu šel mráz po zádech: zvláštní místo. A ještě menší vsuvka na pobavení: jakási mladší dvojice byla dost překvapena, že prohlídku hradu není možné absolvovat s dětským kočárkem! To jsem fakt nežral! Jinak Velhratice doporučuji k návštěvě všem kromě těch, o kterých bylo psáno níže: ti co si koupí vstupenku a čekají zázraky zůstaňte doma nebo jděte trávit víkend do hyproše!
Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Velhartice