Zřícenina skalního hradu založeného na poč. 14. stol., rozšířeného v 15. stol. Skalní byty, užívané až do r. 1900. Opuštěn v 18. stol.
Hrad se nachází nedaleko Mnichova Hradiště. Vlakem tedy dojeď až tam a dále se vydej pěšky směrem pod dálnici po turistické značce. Rozhodně stojí za vidění i Drábské světničky, které jsou od hradu Valečov několik málo km naprosto jedinečným prostředím. Po cestě narazíš ještě na zbytky hrádku Klamorna a velice zajímavou vyhlídku.
28.5. 2002

turistické

Málokdo ví, ale je to fakt, že u Valečova se též nachází dnes již zaniklá skalní ves. Ta byla opětovně vykopávána a vynášena na povrch v osmdesátých letech minulého století skupinou historických šermířů, trampů a přátel Valečova. Dokonce zde tito lidé pobývali a trávili svou dovolenou. Hodně práce s údržbou hradu i této vesničky bylo oceněno v roce 1990, kdy byli tito lidé vyhnáni na popud místního

Limík, 13.4. 2004
    Parkoviště, bus, vlak
    Parkoviště (50 parkovacích míst) je vzdálené cca 150 m od hradu na okraji obce Boseň. Autobusová zastávka je v téže obci (cca 1 km od hradu, od zastávky po silnici směrem na Zásadku/Zneboh až k rozcestí Pod Valečevem, odtud vede vpravo na hrad turistické značení). Vlaková zastávka je v obci Mnichovo Hradiště (cca 5 km) a vede od ní na hrad červená turistická značka.
    18.3. 2013

historie

Hrad Valečov leží na severozápadním okraji bradlových skal, tvořících západní hranici Českého Ráje a jeho zbytky se tyčí nad obcí Boseň. Vznikl nejspíše na místě staršího pravěkého sídliště o čemž svěčí nejen poloha v předhradí, celková dispozice hradu, ale i jeho český název - Valečov, který je v době vzniku hradu spíše výjimkou než pravidlem (v té době panovala móda jmen německých). Přesnou

28.5. 2002
    Hrad Valečov byl postaven na počátku 14. století na pískovcové skále, úzkými průrvami rozdělené na čtyři skalní bloky na jižním okraji náhonů planiny Mužského, nedaleko vesnice Boseň. Byl budován jako skalní hrad; ve skalách vytesané prostory byly doplněny dřevěnými stavbami, podobně jako tomu bylo na blízkých Drábských světničkách. Původní cesta do hradu vedla od jihovýchodu, kde byl skalní hřeben, na

půdorys jádra hradu, černě gotické zdivo 14. st., šrafovaně 1. pol. 15. st., tečkovaně řez skálou
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek