Pozůstatky knížecího hradu na Zámeckém kopci v Cieszyně. Osídlen již ve 2. stol. př. n. l. Na přelomu 9. a 10. stol. slovanské hradisko, přeměněné ve 14. stol. na got. hrad. Od pol 17. stol. chátrá a mění se v ruinu. Dochována známá Piastovská věž.
Hlavní obrázek místa
Románská rotunda sv. Mikuláše - uprostřed snímku základ okrouhlé věže při bráně do Horního hradu vpravo pak Piastovská věž
Hrad v Těšíně najdete inhed po překročení hraniční říčky. Za ní se vydáte doleva na zalesněný kopeček. Tam najdete zbytky kdysi obrovského hradu roztroušené po nynějším zámeckém parku. Zachovala se jen jedna ze čtyř věží z 14. století (strany 9.04m, výška 28.9). Ta byla, poté co byly v 19. století odstraněny pozůstatky tohoto starého sídla těšínských Piastů, regotizována a nyní slouží jako rozhledna. Dalším pozůstatkem kdysi mohutného hradu jsou zbytky mohutná věže s hladomornou (tato část je zastřešena, aby nesloužila jako nádrž), při které jsou na zemi odkryté základy několika místností bývalého hradu. Další stavbou v parku, který se dnes rozprostírá na v prostorách hradu je zámecká budova a rotunda. Kolem ní jsou v současné době jakési výkopy. Kolem celého areálu (který prochází rekonstrukcí) se více méně zachovaly hradební zdi.
turistické

Má-li Praha své Hradčany, má-li Brno svůj Špilberk, má hlavní město bývalého Těšínského knížectví, město Těšín, svůj hrad jehož pozůstatky se vypínají na Zámeckém vrchu. Po mnohá staletí je hrad symbolem někdejší slávy a moci těšínských knížat. Osud sídla v tomto místě se začíná psát již ve 2. století př. n. l., avšak jako hradisko se zmiňuje až na přelomu 9. a 10. století. Na přelomu 13. a 14. století je na místě slovanského hradiska vybudován piastovskými knížaty mohutný residenčně – obranný hrad. Slávu a vzestup tohoto mohutného sídla, později renesančně upravováno ukončila až třicetiletá válka. Obdivovat současný hrad se můžete vydat kdykoliv. Areál je volně dostupný. Zámecký vrch s pozůstatky hradu se vypíná na západním okraji historického jádra města Těšína, dnes bohužel na polské straně řeky Olše, nad jejím pravým břehem. Do areálu hradu se vstupuje přes průchod v jednom z křídel habsburského letního zámku (viz. heslo), který byl…  číst dále

Historie těšínského hradu

Zámecké návrší bylo osídleno již ve 2. století př. n. l. Stálé osídlení je zde datováno však až od přelomu 9. a 10. století. Tehdy zde Slované založili opevněné hradiště, chráněné palisádou a valy. V pozdější době nabylo toto hradiště na významu jako hraniční pevnost na jižním okraji území polského krále Boleslava Chrabrého. Hradiště se stalo sídlem kastelána a střediskem státní správy prvních piastovských knížat. Právě v této době je Těšín poprvé zmíněn v bule papeže Hadriána z roku 1155. Význam hradiště narostl v polovině 11. století, kdy zde byla vystavěna románská rotunda sv. Mikuláše, jedna z nejstarších křesťanských svatyní na území dnešního Polska. Rotunda byla dokonce spojena se sídlem kastelána a v případě útoku mohla být použita k obraně hradu. Po rozdělení Polska ne jednotlivá menší knížectví započala na Zámeckém vrchu intenzivní stavební činnost. Těšín se stal sídelním místem Piastovců. Prvním z významných knížat…  číst dále

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku (M. Makowski, Regio 2005), 8.8. 2006

Další texty historie