Zřícenina skalního hradu. Doba založení není známa. Hrad se spojuje s pány erbu třmene. Prvně je zmiňován v Majestas Carolina. Držitel byl snad Tas z Vízmburka. R. 1372 v držení Wickmana. Dobyt husity a r. 1447 zbořen.
Skromná vrcholová plošinka
nejvyšší místo dřevěného hradu - zde stála hlavní obytná věž
Tento skalní hrad je možné nalézt v samém nitru Adršpašsko-teplických skal. Ze zastávky Teplice nad Metují se vydejte 1 km po modré a potom asi 800 m po žluté značce. Rozhodně ale běžte dál než na hrad. To místo stojí za navštívení.
28.5. 2002

historie

Střmen najdete na vysoké skále nad vchodem do proslulého teplického skalního města. Dodnes jsou tu patrné zbytky středověkého hradu, který vznikl jako strážní hrad v pomezním hvozdu. Zřejmě nikdy nesloužil jako sídlo šlechtice a byl funkčně i existenčně svázán s Adržpašským hradem – kdyby byly obě lokality blíže k sobě, mohl by být považován za předsunuté opevnění většího hradu. Za zakladatele hradu

Iva Kučerová (Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, VI., Východní Čechy, Svoboda, Praha 1989 – upraveno redakcí), 21.2. 2019

popis

Podstatná část hradu stála na skalních věžích. Hlavní věž tvoří upravený a otesaný skalní útvar s množstvím zářezů pro zasazování trámů (draže), na nichž ležely dřevěné pavlače a můstky. Na menší skalce před hlavní skalní věží byl zřejmě opevněný srub, spojený s věží dřevěným mostem. Při patě skalních věží dokládají draže další roubenou stavbu. Ve štěrbině mezi věžemi bylo

Iva Kučerová (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999), 21.2. 2019

terénní náčrt hradu