Zřícenina hradu, založeného před r. 1319 Albertem z Rýzmburka. V držení jeho rodu byl do 1. pol. 15. stol. Dalšími majiteli hradu byli Oldřich z Černčic, r. 1544 Bernard Žehušický z Nestajova, Vilém z Talmberka. Po r. 1595 hrad neobýván zpustl. R. 1798 vystavěn altán.
Hrad je možné navštívit kdykoliv, je volně přístupný.
28.5. 2002

turistické

Hrad Rýzmburk je poprvé připomínán již roku 1319. Od roku 1595 je uváděn jako pustý. Ze zbytků zdiva byl později vystavěn ratibořický zámek a vyhlídkový altán.
    25.9. 2003

historie

Hrad Rýzmburk se poprvé připomíná r. 1319. Byl postaven někdy v druhé polovině 13. století. Prvním jeho známým majitelem byl v l. 1319–1346 Albert z Rýzmburka, který byl patrné příbuzným Licka z Rýzmburka. Oba padli u Kresčaku se slepým králem Janem Lucemburským. V r. 1355 patřil rýzmburský hrad Děpoldovi z Rýzmburka a r. 1358 byl jeho majitelem Pešek ze Stračova a na Rýzmburku, který je doložen r. 1358 a 1371

terénní náčrt jádra hradu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek