Skromné zbytky hradu Quinburk z přelomu 13. a 14. století postaveného k ochraně zemské stezky mezi Zlatými Horami a Vrbnem. V průběhu 14. století byl opuštěn a od té doby je pustý.
Pohled z vrcholu hrádku na vstupní bránu
Uprostřed hlubokých lesů v Jeseníkách je možné nalézt skálu, na níž stával dnes již zaniklý hrad Quinburk. Na hrad se dostane z Vrbna pod Pradědem intuitivní cestou.
28.5. 2002

turistické

Jelikož k hradu nevede značená cesta, je přístup poměrně obtížný. Nejlepší přístup je od opuštěné samoty "Drakov" (značeno v mapě KČT) vlevo po asfaltové silnici až k posedu. Následně je třeba jít opět vlevo k dřevěnému srubu a pokračovat vzhůru k vrcholu prudkým stoupáním skalnatým terénem. Na samém vrcholu hrad stával (stav k srpnu 2000). Z hradu je krásný výhled do okolí. Když už hrad

Radim Bystroň, 11.2. 2003
    Návštěva trosek Quinburku, vypínajícího se v minulosti na strmých skalách nad údolím Černé Opavy, zabere celodenní túru překrásnou horskou krajinou. Doporučuji trasu Drakov – Quinburk – Drakov – Koberštejn – Horní Údolí. Ze skal se nabízí jedinečný rozhled do okolní krajiny. K hradu se nejlépe dostaneme od samoty Drakov, která leží uprostřed mezi Rejvízem a Vrbnem pod Pradědem. Od parkoviště v osadě

Jan Laurýn, 11.11. 2007
    O poutníkovi
    Už samotné vynajití zříceniny v lesích může být docela vzrušujícím zážitkem, není-li po ruce podrobná mapa anebo ztratíte-li orientaci. Takto hledal hrad před půl stoletím poutník, který si o tom udělal zápis: ,,...Prodíral jsem se opět a opět hustým a nepřehledným tmavým lesem bez nejmenší orientace, stále rovně, ne výše, ne níže, stále na sever. Narazil jsem na lesní cestu, ale ta vedla jinudy než jsem

Jan Laurýn, podle Rostislav Vojkovský, Quinburg., 11.11. 2007

historie

Podle nemnoha nálezů keramiky a z historických souvislostí je pravděpodobné, že hrad byl postaven někdy na přelomu 13. a 14. století a opuštěn byl ještě ve 14. století.
    Jan Laurýn, podle Miroslav Plaček - Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, 11.11. 2007

O sokolovi
    Ke Quinburku se vztahuje příběh mladíka, který zamotal hlavu krásné knížecí dceři, s níž se tajně scházel ve skalách. Celá věc byla na pováženou, protože byl jen prostým ovčákem. Poněvadž žil v odloučeném světě hor a lesů, rozuměl tak lesní zvěři, že si ji ochočil. Zvláště měl oblíbeného sokola, který k němu přilétal na zahvízdání a zprostředkovával setkání mladým milencům. Knížeti byly

popis

Z hrádku byl výtečný rozhled na stezku v údolí. Stával na dvou samostatných skalách od hřebene oddělených průrvou přecházející v příkop. Na přední skále hradu stál nepravidelný palác, na zadním skalisku dodnes stojí torzo nárožní štíhlé hranolové věže. Obě skály na jihu spojovala silná hradba s malým dvorkem s cisternou, do níž se žlábky sváděla voda.

půdorys hradu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Heřmanovice