Skromné zbytky hradu Quinburk z přelomu 13. a 14. století postaveného k ochraně zemské stezky mezi Zlatými Horami a Vrbnem. V průběhu 14. století byl opuštěn a od té doby je pustý.
Pohled z vrcholu hrádku na vstupní bránu
Uprostřed hlubokých lesů v Jeseníkách je možné nalézt skálu, na níž stával dnes již zaniklý hrad Quinburk. Na hrad se dostane z Vrbna pod Pradědem intuitivní cestou.
28.5. 2002
turistické

Jelikož k hradu nevede značená cesta, je přístup poměrně obtížný. Nejlepší přístup je od opuštěné samoty "Drakov" (značeno v mapě KČT) vlevo po asfaltové silnici až k posedu. Následně je třeba jít opět vlevo k dřevěnému srubu a pokračovat vzhůru k vrcholu prudkým stoupáním skalnatým terénem. Na samém vrcholu hrad stával (stav k srpnu 2000). Z hradu je krásný výhled do okolí. Když už hrad navštívíte, neopomeňte zavítat na nedaleké hrady Drakov (Drachenburg) a Koberštejn.

Radim Bystroň, 11.2. 2003

Další texty turistické
popis

Z hrádku byl výtečný rozhled na stezku v údolí. Stával na dvou samostatných skalách od hřebene oddělených průrvou přecházející v příkop. Na přední skále hradu stál nepravidelný palác, na zadním skalisku dodnes stojí torzo nárožní štíhlé hranolové věže. Obě skály na jihu spojovala silná hradba s malým dvorkem s cisternou, do níž se žlábky sváděla voda.

Jan Laurýn, podle Miroslav Plaček - Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, 11.11. 2007

historie

Podle nemnoha nálezů keramiky a z historických souvislostí je pravděpodobné, že hrad byl postaven někdy na přelomu 13. a 14. století a opuštěn byl ještě ve 14. století.

O sokolovi

Ke Quinburku se vztahuje příběh mladíka, který zamotal hlavu krásné knížecí dceři, s níž se tajně scházel ve skalách. Celá věc byla na pováženou, protože byl jen prostým ovčákem. Poněvadž žil v odloučeném světě hor a lesů, rozuměl tak lesní zvěři, že si ji ochočil. Zvláště měl oblíbeného sokola, který k němu přilétal na zahvízdání a zprostředkovával setkání mladým milencům. Knížeti byly výlety jeho dcery do pustiny podezřelé a nechal ji jednou tajně sledovat. Sokol útočil a pronásledovateli ztěžoval výstup do skal jak se jen dalo, ale ani mladí v mileneckém objetí neslyšeli jeho varování. Když byl vztah knížecí dcery s ovčákem prozrazen, dal kníže mladíka dovléct na svůj hrad a náležitě jej ztrestat, jak se na drzého chudáka slušelo. Na dvoře bylo již vše připraveno a mladík měl být před popravou ještě podroben trýznění. Bezmocně stál připoutaný za ruce k pranýři, když tu jeho věrný sokol, který svého pána doprovázel…  číst dále

Jan Laurýn, podle Rostislav Vojkovský, Quinburg., 11.11. 2007

půdorys hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Heřmanovice