Skalní hrad v poloze Zámčiska, jež je součástí PR Pulčínské skály. Hrad vznikl koncem 13. století. Největší rozkvět zažil v 15. stol. Zaniká patrně koncem 15. stol. Roku 1518 se hrad uvádí jako pustý. Zachovány kapsy ve skalách a torzo kamenné zdi.
Celkový pohled z plochy nádvoří na hlavní skalní suk nesoucí centrální věžovitou stavbu
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Nepatrné pozůstatky známého skalního hradu využívajícího pro své umístění významnou přírodní památku – Pulčínské skály v katastru stejnojmenné obce na Vsetínsku. Místo samotné patří mezi nejkrásnější kouty jižního Valašska a je vyhledáváno řadou turistů i horolezců, kteří skály využívají jako cvičné stěny. Skály s hradem vyčnívají vysoko nad tzv. Lomenskou soutěskou pojmenovanou po zaniklé osadě Lomná, jež v těchto místech stávala. Na Pulčínské skály s hradem vede červená turistická značka z obce Pulčín nebo modrá z další významné přírodní památky, Čertových skal v Lidečku.

Popis lokality hradu Pulčín

Lidová tradice kladla hrad vždy na tzv. Hradisko, nejvyšší vrchol přírodní rezervace Pulčínské skály, jak ale pozdější výzkum ukázal, hrad nestával na Hradisku, ale v trati zvané „Zámčisko“. Jedná se o nejvyšší bod vlastního hřebene Pulčínských skal. Jádrem hradu se stal výrazný pískovcový skalní suk o rozměrech 18 x 15 m při základně a uměle upravenou horní plošinou takřka čtvercového půdorysu o délce stran kolem 7,5 m. Od plochy jakéhosi nádvoří hradu je horní plocha skály převýšená asi o 6 m. Z jihozápadní strany je ve skále přírodní, ale uměle upravená puklina, která umožňovala přístup na skalisko. Na ní navazují uměle vytesané schody takřka na vrcholové plošině. Jejich původ je ale nejasný. Mohou spadat i do mnohem mladší doby. Při jihozápadní straně plošiny se zachovaly otvory a drážky po zapuštění trámu blíže neurčené konstrukce. Po obvodě jihozápadního a severozápadního úpatí skaliska byl výzkumem odkryt základ obvodové zdi…  číst dále

Jan P. Štěpánek s částečným využitím Jiří Kohoutek: Hrady jihovýchodní Moravy, Archa 1995, 13.10. 2007

historie

O tom, kdy a za jakých okolností hrad Pulčín vznikl, nemáme bohužel písemné zprávy. Zdá se, že byl vystavěn v dnešní trati Hradisko teprve v první polovině 14. století, jednak k ochraně Střelenského průsmyku, jednak jako centrum panství, zahrnujícího vsi Pulčín, Horní Lideč, Lhotu, Seninku a zaniklou Zubrůvku, dočasně odloučené od Brumova. V polovině 15. století držel hrad obávaný loupeživý rytíř Miroslav z Cimburka. Hrad byl rozbořen za válek česko-uherských kolem r. 1470. Na konci 15. století byl již ve zříceninách a v r. 1517 se připomíná jako pustý. Zachovaly se z něho jen nepatrné zbytky.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Další texty historie