Vodní hrad ze 13. stol. Od konce 13. stol. v majetku rodu de Barry, od pol. 15. stol. do konce 16. stol. v držení hrabat z Desmondu. Zpustnul v pol. 17. stol. Od té doby součástí farmy. Dnes velmi zanedbaný.
Hrad od východu.
Zříceniny tohoto v Irsku málo známého hradu stojí v údolní rovině řeky Blackwater v hrabství Waterford, asi 13 km východně od města Fermoy. Přístup ke hradu je od silnice R666 krátkou cestou, která vede k nově opravenému domu u hradu. Před hradem dále stojí ruiny hospodářského dvora. Hrad samotný je také zarostlý a neudržovaný. Mocollop je v soukromém vlastnictví a vstup do hradu by tak měl být se souhlasem majitele. V praxi je přinejmenším možné dojít po příjezdové cestě ke hradu a podívat se na něj s odstupem.
Pavel Semple, 25.7. 2017
popis

Mocollop je rozlohově malý hrad, na šířku má přibližně jen 30 m. V jeho středu stojí válcový donjon (obranná a obytná věž) o výšce čtyř pater. Obvodová hradba je k donjonu velmi těsně přimknutá na jeho jižní, západní a severní straně. Pouze na východní straně se vnitřní prostor hradu rozšiřuje o nevelké nádvoří. Obvodová hradba má tři čtverhranné flankovací věže. Na západě je to branská věž s průjezdem v přízemí. Na jižní straně hradu je velkokapacitní latrínová věž, která měla latríny v přízemí a v prvním patře. Třetí věž stojí v severovýchodním úseku hradby. Přístupová cesta musela nejprve překonat dnes již málo patrný příkop před branskou věží. Věž měla padací most a hřeben. Drážky hřebenu jsou po obou stranách průjezdu dosud patrné. Velmi zajímavá je skutečnost, že přímo za průjezdem brány stojí donjon. Mezera mezi branskou věží a donjonem je asi jen 2 m široká. Příchozí se tu ocitl doslova tváří v tvář…  číst dále

historie

Jméno Mocollop, v irštině Magh colpa, znamená dobytčí rovina. Okolní oblast patřila od osmdesátých let 12. stol. Robertu le Poer. Mocollop byl vodní hrad s příkopem napájeným vodou z řeky Blackwater. Normani měli vodní hrady v oblibě, poněvadž vodní přikop byl spolehlivou ochranou před podkopáváním hradních zdí. Vzhledem k tomu, že hradu dominuje válcový donjon, lze jeho dnešní podobu datovat do 13. stol. Válcové donjony byly ve Walesu a Irsku stavěny především po roce 1215. V tomto roce král Jan Bezzemek oblehl hrad Rochester v Anglii s mohutným čtverhranným donjonem. Král nechal podkopat nároží donjonu, tunel s výdřevou dal naplnit prasečím tukem a zapálit. Nároží donjonu se pak zřítilo. Tato událost byla podnětem k výstavbě silnějších válcových donjonů. Není známo, kdo hrad Mocollop postavil. V roce 1298 se stal jeho majitelem sir Jan de Barry z Castlelyons. V roce 1458 nebo 1460 se Alice, dcera Viléma De…  číst dále

Irsko,