hrad Malšín

Malešín, Malý Špičák; Čbán
Zaniklý hrádek na vrcholu Malého Špičáku. V roce 1394 je zmíněn predikát „z Malšína“, ale první přímá zmínka je až z roku 1520, kdy je uveden jako pustý zámek. Archeologické nálezy dokládají život na hrádku do 2.poloviny 13.století.
hrádek Malšín
Celkový pohled na pahorek Malšín.
Hrádek byl vystavěn na vrcholu Malého Špičáku (604,7 m.n.m.). Jedná se o výrazný pahorek vystupující z vrchoviny Manětínských hůrek. Nejlepší přístup je po polních a lesních cestách z osady Čbán a nebo ze samoty Liška.
27.5. 2007
popis

Hrádek stával na čedičovém kuželu. Do dnešní doby je zřetelná přístupová cesta, která zaúsťuje do příčného příkopu, který odděluje jádro hrádku od sestupujícího zbytku hřebene. Vlastní jádro je široké 8 a dlouhé 20 metrů. Nenachází se na něm žádné pozůstatky, pouze pozůstatky dřevěné triangulační věže.

Durdík Tomáš, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, 27.5. 2007

Střípky historie:

Písemné prameny nepodávají k historii hrádku jednoznačné vysvětlení. V roce 1394 je zmíněn predikát „z Malšína“, ale první přímá zmínka je až z roku 1520, kdy je uveden jako pustý zámek. Odborníci jej charakterizují jako objekt na hranici mezi hradem a tvrzí. Archeologické nálezy dokládají život na hrádku do 2.poloviny 13.století.

půdorys hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek