Hrad byl vystavěn na přelomu 13. a 14. století, poprvé se připomíná roku 1353. V 15. století třikrát dobyt, poté zpustl. Ve 20. století byla odtěžena část jádra. Zachoval se mohutný valový systém a zbytky zdiva.
Okružní příkop jádra
Nejlepší přístup je ze stejnojmenné obce, odtud po silnici ke Starému mlýnu, zde před potokem zabočit vpravo a jít pod lom, který již není příliš znatelný. Odtud je už snadné vyšplhat několik desítek metrů nahoru.
popis

Odstraněno bylo hlavně jádro hradu, z něhož se na okrajích těžební jámy zachovaly jen útržky zdiva západní a jižní obvodové hradby. V nároží nejspíše stála věž brány, na sever od ní jsou náznaky budovy. Nejlépe je dochován mohutný valový systém ve tvaru soustředěného čtvrtoblouku. Mezi dvěma příkopy se nachází podlouhlé předhradí bez náznaků zástavby, příkop před ním končí v bočních svazích výběžku.

historie

Hrad se poprvé připomíná roku 1353, kdy byl majetkem líšnické větve pánů z Kunštátu. Dle archeologických nálezů však vznikl již na přelomu 13. a 14. století. V letech 1417–36 byl třikrát dobyt kvůli slabé posádce. Posledním vlastníkem hradu byl Heralt z Kunštátu, zanikl buď roku 1436 po třetím dobytí, nebo roku 1444.

terénní náčrt hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• koncem 13. století