Hrad byl pravděpodobně založen po roce 1253, první zmínka však pochází z roku 1297, kdy jej držel opavský kníže Mikuláš I. Žibřid z Barutu. V roce 1518 je hrad již uváděn jako pouhá sutina.
Celkový pohled na horu Landek (v popředí řeka Odra)
Hrad Landek byl pravděpodobně založen Přemyslem Otakarem II. po roce 1253 jako ochrana do té doby málo opevněné hranice s opolským knížectvím, přes které se roku 1241 přehnal nájezd Tatarů. Historikové se domnívají, že Landek vznikl právě po tomto hrozivém tatarském nájezdu, kterým utrpělo Opavsko a současně i kraj Hlučínský. První zmínka o něm je však až z roku 1297, kdy jej držel jako zeměpanské léno od opavského knížete Mikuláš I., Žibřid z Barutu. Za česko-uherských válek byl hrad zbořen a již nebyl obnoven. V roce 1518 byl hrad podle historických pramenů jen pouhou sutinou. Do roku 1912 se zachovaly z této doby ještě dva silné kamenné pilíře, které byly postaveny nad obecním potokem u nynější cesty na Landek. Podle závěsů v těchto kamenných pilířích lze usoudit, že tvořily část vstupní brány. Kameny z hradu byly rozebrány a místními ...
Miroslav BITTER, 23.11. 2005

turistické

Hrad Landek, respektive hrad na stejnojmenném vrcholu, je pro návštěvníka nejsnáze přístupný po značených turistických trasách. Buď po zelené od mostu přes Odru v Koblově, nebo opět po zelé od křižovatky v Petřkovicích, kudy se odbočuje do zdejšího slavného Hornického muzea. Samostatná stezka vede na Landek i z Hornického muzea. Cesta na Landek vede příjemným lesem s množstvím již nefunkčních důlních jam.

Historie Landeku a Koblova
    Dějiny Koblova jsou od počátku úzce spjaty s dějinami hradu Landeku. Ten byl založen pravděpodobně Přemyslem Otakarem II. Po roce 1253 jako ochrana do té doby málo opevněné hranice s opolským knížectvím, přes které se roku 1241 převalil nájezd Tatarů. Většina historiků se domnívá, že Landek vznikl právě po tomto hrozivém tatarském nájezdu, kterým utrpělo Opavsko a současně i kraj Hlučínský. Po vypuzení

Miriam Prokešová, Landecké pověsti - Repronis 2003, 22.11. 2005

Dítě a poklad
    Bylo to na Velký pátek. Venku bylo ještě chladno a z blízkého kostela se ozýval zpěv pašijových písní. Chudá žena z nedalekého domku, s dítětem na ruce, pásla na svahu Kandelu krávu. Když tak zamyšleně přemýšlela o své bídě a choulila své dítě stále více k sobě, aby mu ani trošičku zima nebyla, zaslechla za svými zády podivný hluk. Otočila se a zpozorovala, jak se skála v Kandelu otevírá. Překvapeně

Miriam Prokešová, Landecké pověsti - Repronis 2003, 28.11. 2005
    Poslední Landecký rytíř
    Landecký hrad byl kamenný a prostorný. Nad soutokem řeky Odry a Ostravice zastával důležité místo jako obranná tvrz proti nepřátelským vpádům. Vznikl údajně po hrozných nájezdech Tatarů a společně s hradem v dnešní Slezské Ostravě střežil zemské hranice a tzv. Moravskou bránu. Ta byla jedním nejdůležitějších průchodních míst, kterým již odedávna vedly prastaré obchodní cesty od Baltu směrem ke

půdorys hradu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV),