Umělá romantická zřícenina, postavená roku 1807. Jeden z letohrádků, postavený jako první v Lednicko - valtickém areálu pro Jana I. Lichtenštejna. Projekt vypracoval Joseph Hardmuth. Sloužil jako lovecký zámeček.
průčelí romantické zříceniny Janova hradu
© Jan P. Štěpánek 07/2010
Hrad je, stejně jako tolik známý minaret a další stavby, součástí Lednicko - valtického areálu, který se stal součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V současné době (r. 2004) se dokončují na "zřícenině hradu" drobné opravy (nátěr zdiva apod.).

historie

Aby tato zřícenina vypadala opravdu autenticky, byly při její stavbě použity kameny z Velkomoravského hradiště Pohansko.
    25.2. 2003
    V podivínském katastru, na levém břehu Dyje v lese na poloostrově vytvořeném říčním zákrutem, se zvedá Janův hrad, napodobující zříceninu středověkého hradu. Byl postaven podle návrhu Josefa Hardmutha v r. 1807 pro Jana I. z Lichtenštejna, po němž dostal jméno. K průčelí jednopatrové budovy s velkým rytířským sálem v poschodí přiléhá čtvercové nádvoří, obehnané vysokými polozbořenými hradbami s

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Vložit do oblíbených