Hrad byl poprvé zmíněn r. 1360. Majitelem byl Sulek z Erpužic a jeho potomci. Dochováno je minimum zpráv. R. 1520 je uveden jako pustý. Jádro bylo odděleno od planiny příkopem s valem. Zbyly pouze vypálené podlahy z předhradí a nepatrné zbytky zdí.
jádro v pohledu z předhradí
Nedaleko Sviňomaz stával nevelký hrad, většinou uváděný pouze jako Hrádek. Název Sviňomazský obdržel až ve 20. století. Hrad se rozkládal na skalnatém návrší nad pravým břehem Úterského potoka. Byl umístěn na hraně planiny, která strmě padá do potoka. Skládal se ze dvou částí – těsného jádra a rozsáhlého předhradí. Hradní jádro bylo z jihu a ze západu odděleno od zbytku planiny uměle vyhloubeným příkopem s valem. Rozkládalo se na velice malém prostoru, proto obsahoval zřejmě pouze věžovité stavení obehnané hradební zdí. Ale většina toho je ukryta pod vrstvou hlíny, neproběhl zde žádný rozsáhlejší archeologický průzkum. Z předhradí zbylo pouze několik náznaků nejspíše dřevěných staveb – resp. jejich vypálených podlah. Na jižní straně bylo ohrazeno mohutným valem, jeho obranyschopnost ještě zvyšovaly ploty z proutí vyztužené hlínou. Ale protože se nedochovalo moc písemných zpráv, ani zde neproběhl výzkum, ví se o historii tohoto hradu opravdu velice málo. Dnes je místo bývalého hradu porostlé stromy, vede tudy nová cesta, takže v podstatě nic nenapovídá tomu, že tu kdysi stálo panské sídlo.
4.7. 2002
historie

Hrádek založen byl ve 14. stol. a prvním jeho známým držitelem byl Sulek, jenž se r. 1360 připomíná a okolo r. 1380 zemřel. Asi v ten čas žili bratří Sezema a Jan, kteří statek svůj ve Sviňomazích, Zachaři a Bořivojovi, bratřím z Chrustenic, prodali. Sezema, jenž patřil ku předkům Markvartů ze Hrádku, seděl r. 1379 ve Smědčicích a později na Robčicích a žil ještě r. 1417. Bratr jeho Jan držel nějaký čas Encovany, které mu pustil bratr jeho Sulek v 1. 1391-1415 probošt Chotěšovský, čtvrtý bratr Martin (1394-1424) obyčejně se psal Martík a držel hrad Lopatu. Sezema měl syna Markvarta, jenž dvanáctiletý byl r. 1400 za faráře v Erpužicích dosazen, ale tuším se toho důstojenství později zřekl. Jiný syn Sezemy byl Jiřík, jenž se r. 1425 připomíná. Kromě nich vyskytujíc se v pamětech Zdislav 1403-1413, jenž měl statek ve Sviňomazích, vdovu Markétu (1417-1434) a syna Jiříka (1425) zůstavil, Sulek (1417, 1420) a Bušek…  číst dále

A.Sedláček Hrady, zámky a tvrze Království českého, 5.7. 2002

Další texty historie