Zřícenina hradu z 15. st. – první zmínka z r. 1434. Vystřídal několik majitelů, za Šliků po r. 1528 zanedbáván a r. 1574 již uváděn jako pustý. Dochován suterén obytné věže s přilehlou hradbou, torzo paláce a 1. brány a zbytky parkánové hradby.
Zřícenina hradu Himlštejn
Nebeský kámen je skutečně nádherné místo vysoko se tyčící nedaleko Stráže nad Ohří. Dnes jsou dominantami tohoto hradu zbytky malé a velké brány.
28.5. 2002

Cesta na Himlštejn

Cesta na Himlštejn je očistec. Vozidlo můžete zanechat ve Stráží nad Ohří a dál se vydat pěšky. Je to okolo 3 km, ale i cesta na Bezděz je proti tomu procházka růžovou zahradou. Jdete po zelené lesní cestě, která se následně začne prudce zvedat, abyste přes louku přešli k lesní pěšince, kterou se mnoho turistů asi neubírá, jak je zarostlá. Asi mě měly místní názvy varovat. Peklo a Nebesa. Stráží nad Ohří je v nadmořské výšce 350m n.m. a Nebesa jsou v nadmořské výšce 638m n.m. Nedal jsem se a výhled byl úžasný. Ze zříceniny se zachovalo opravdu velmi málo, dvě brány, propadený sklep a kus zdi a na vrcholu kopce ještě můžete najít základy zříceného paláce, nebo věže. Hodně štěstí.

petr kaspar , 8.7. 2013

historie

Hrad Himlštejn stál na strmém a zalesněném vrcholku čedičového kužele, vysoko nad údolím Pekelského potoka, ústícího pod Stráží nad Ohří do řeky Ohře. Cesta ke hradu vede kolem někdejšího ovčína a bývalého thunovského hospodářského dvora. Na hradišti se zachoval zbytek předhradí, základy první hradní brány, část hradební zdi spojující tuto bránu s druhou, menší branou, půdorys nádvoří se zbytky zdí bývalých budov, z nichž doposud vyniká mohutná kvadratická stavba paláce, situovaného vedle hlavní brány. Území, na němž stojí zříceniny hradu Himlštejna, patřilo do r.1357 klášteru postoloprtských benediktinů a bylo spravováno z řádového proboštství v Boči, potom náleželo ke statku Hornímu Hradu (Haunštejn). Hrad, pojmenovaný Himmelstein (Nebesa) jako protějšek k názvu vsi Peklo (německy Hell), vybudoval zřejmě před r.1434, kdy je o něm první zmínka, Vilém z llburku na části hornohradského statku, kterou pravděpodobně převzal od míšeňského…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 28.5. 2002

terénní náčrt
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Stráž nad Ohří